lørdag 4. september 2010

Fra gård til hage med god grunn





J
eg har eid og drevet et småbruk og dyrket økologisk på 10 mål og holdt familien nærmest selvforsynt med frukt og grønt gjennom sommer og høst.  Siden har vi flyttet til blokk med balkong og to blomsterpotter, til hus med 2 mål gressplen og til rekkehus med liten hage.  Ideen om å skape det gode liv på landet i byen er sterkt til stede, og utgangspunktet for denne bloggen.  Jeg har også bestemt at dette skal være en shabby-chic-fri sone.  Jeg styler heller ikke. Sånn er det med denn saken.


Utgangspunktet?


For meg er god grunn selve jorden:

D
et ligger noe forlokkende i å kjøre hjem sekker med jord – 5 for 200,-.  Min erfaring er at man får hva man betaler for.  5 sekker jord for 200 kroner er ikke god jord verken for hagen, plantene eller miljøet.  Denne kjøpejorden består for det meste av omdannet torv, sand og kunstgjødsel.  Torv høstes fra naturlige våtmarksområder og hører hjemme på myra hvor den binder CO2.  De fleste hageplanter er ikke myrvekster..

Jeg registrerer at noen samler hageavfallet i svarte søppelsekker og kjører det på søppeldynga.  Da går man glipp av viktige ressurser, og det er i tillegg lite miljøvennlig. 

Jeg har hatt stor nytte av og utbytte av min kompostbeholder.  Alt hageavfall som kvister, løv, gressklipp, rabarbrablader, brennenesle, ugressblader osv. blir til fin, næringsrik og ny jord i løpet av noen måneder. 

Kompostjorden har jeg hatt i mine kjøkkenhagekarmer.

M
ed begrenset plass som jeg har i hagen, er dette en utrolig kjekk og effektiv metode.  Jeg har snekret karmer av tykke planker, impregnert med Livos miljøvennlig impregnering og forankret karmene i plenen i hjørnene.  (Ikke bruk trykk-impregnert, vi vil ikke ha impregneringsrester i maten.) Så har jeg dekket gresset med et tykt lag aviser og dekket med kompost og hagejord. Så har jeg vannet, og sådd rader med reddiker, salat, rødbeter og annet snacks. Og slik ser de ut i nærbilde:




Dette er så lettvint at det nesten er til å grine av. Det første året er det definitivt ugressfritt, og til neste år er gresset under avisene blitt kompostert, det samme med avisene, og dermed blir det lite luking til neste år også.

Her er litt av resultatet av årets innsats. Snakk om kortreist mat…


Dette er ikke syk grønnkål, men en gml italiensk sort              


5 kommentarer:

  1. Bare si fra om du vil ha noen friske grønnkål bilder :-))

    SvarSlett
  2. Hærlig Henrik. Så bra at du beskriver hvordan du har gått fram, det er lærerikt for oss andre som bare planlegger år ut og år inn, uten å få fingeren ut. Jeg legger meg på minnet dette med aviser og kompost og går i gang i Sverige til våren. Anne

    SvarSlett
  3. Herlig,gleder meg til avsnittet:hvordan bli kvitt skvallerkål engang for alle:) har småplanter av asparges og artisjokk hvis du er interessert.dessuten en haug med jordskokk.......

    SvarSlett
  4. Hei Hege,
    Jeg skal skrive om skvallerkålen. Jeg er veldig interessert i jordskokk

    SvarSlett